AŠAI Masaža

 

Tehnika AŠAI masaže

Nakon dvadesetogodišnjeg rada u tehnikama prevencije, olakšavanja tegoba, otklanjanja bola i očuvanja zdravlja, stručni tim „Garuda Centra“ koji sačinjavaju Boka Laslo, Miškić Dušan i Blizanac Ružica objedinio je skup veština jedinstvenom tehnikom, nazvanom AŠAI, što u prevodu znači „zdravi bili.“ Ova kompleksna tehnika sadrži postupke istezanja mišića i tetiva, nameštanja kostiju, kuka, kičme i vrata, svih zglobova. Istovremeno podrazumeva i akupresurni stisak po tačkama meridijana unutrašnjih organa, a koje su ispoljene po čitavom telu.

Tehnika AŠAI masaže je dodatno oplemenjena Reiki terapeutskom masažom (energetski dodir) kao i masažom stopala tzv. refleksoterapijom. Jer po kineskoj i tibetenskoj filozofiji, svi organi su oslikani na stopalima i masažom istih deluje se na rešavanje određenih zdravstvenih tegoba, najsličnija je Šijatsu tehnici.

Masaža se, u smislu iscelenja, koristi od postanka ljudske civilizacije i to instiktivno; kada nešto zaboli ruka se nesvesno polože na to mesto ili se kod glavobolje masira vrat, slepoočnice i sl. Dodir pomaže i kod psihičkih problema u smislu utehe.

Putujući kroz istoriju pronalazimo dokaze o primeni masaže, u svrhu lečenja, u Egiptu, Grčkoj i Rimskom carstvu. Njihovi lekari su bili dobri poznavaoci anatomije ljudskog tela (u današnjoj medicini zadržani su njihovi mnogobrojni nazivi organa, kostiju).

U većini bolnica i danas se koristi rehabilitaciona masaža. Takođe, postoji veliki broj salona i SPA centara gde se pružaju usluge različitih tehnika masaže radi očuvanja zdravlja i lepote.

Šta je to što AŠAI tehniku masaža razlikuje od drugih, tj zašto je posebna?

  • tehnika je prilagođena našem čoveku u smislu konfiguracije tela i težine,
  • praktična je za primenu,
  • ne zahteva posebne uslove za izvođenje (radi se na podu),
  • nije potrebna aktivna uloga osobe koja se masira (primena kod komatoznih osoba i delimično svesnih),
  • može se primeniti kao preventiva u očuvanju zdravlja,
  • kao terapija u otklanjanju već nastalih tegoba,
  • česta primena ove terapije nema štetnih nuspojava,
  • može se kombinovati sa drugim tehnikama,
  • ne zahteva da je osoba koja je izvodi zdravstvani radnik već samo dobro obučena (petostepena obuka) i da ima iskustva u obavljanju iste,
  • mali broj kontraindikacija (u nekim slučajevima operacije kičme, manipulacije se ne primenjuju kod osoba starijih od pedeset pet godina).

 

Autori AŠAI tehnike masaže su - Boka Laslo, Miškić Dušan i Blizanac Ružica.


2 3 4 6 7
         
8 9 10 11 12

 

 

<<< NAZAD >>>

<<< NAZAD NA GLAVNU >>>